
W dniach 31 maja – 2 czerwca, w Toruniu miało miejsce wyjazdowe posiedzenie Komisji Zasobów Naturalnych (NAT) Europejskiego Komitetu Regionów, w którym uczestniczyli m.in. członkowie Parlamentu Europejskiego, eksperci Komisji Europejskiej i Organizacji Narodów Zjednoczonych oraz reprezentanci świata nauki i organizacji pozarządowych. Istotnym elementem tego wydarzenia była konferencja pt. „Kryzys żywnościowy: innowacyjne budowanie odpornych społeczności regionalnych i lokalnych”. Na konferencji omówione zostały aktualne wyzwania mające wpływ na stabilność i efektywność systemów żywnościowych, a także zrównoważone rozwiązania na szczeblu unijnym, krajowym, regionalnym i lokalnym, mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego w skali UE i nie tylko. Wśród panelistów biorących udział w sesji poświęconej wpływowi zmiany klimatu na system żywnościowy, znaleźli się dwaj naukowcy z naszego Wydziału – dr hab. Ireneusz Sobota, prof. UMK, kierownik Katedry Hydrologii i Gospodarki Wodnej oraz dr hab. Paweł Wiśniewski, prof. UMK z Katedry Gospodarki Przestrzennej i Turyzmu.
Fot. Mikołaj Kuras